top of page

 ? האם זה  עובד

תגדירו עובד. אנשים לפעמים חושבים שעובד זה אומר להשיג תמיד שיתוף פעולה או הסכמה או אפילו הבנה בכל מחיר. ובכן- הנחת היסוד בתקשורת מקרבת היא שקודם כל כדאי לשחרר את ההצמדות לתוצאה ואת הרצון שלנו מהאחר. המטרה והכוונה של השפה המקרבת היא אמנם לייצר חיבור הדדי- אבל רק מתי שבא לנו ומרגיש לנו. אין פה ענין של "ככה צריך". כל השפה הזאת למעשה מקדמת את חופש הבחירה שלנו בכל רגע נתון. לכן- תמיד נבחן את המניע שלנו להשתמש בשפה הזאת- ואם נראה שאין לנו כרגע כוונה לייצר חיבור הדדי- אלא בעיקר להשיג את הרצון שלנו או להשפיע על  מישהו-עדיף שלא להשתמש בה.

היתרון של התקשורת המקרבת היא שמרשל רוזנברג פיתח מודל בן 4 שלבים- פשוט, וקל לזכור. זה מעולה כי במקום רעיונות מופשטים יש לי תכלס מתכון שמפשט לי כל מצב וקונפליקט. הפשטנות הזאת מאפשרת לי דווקא להעמיק במצבים מורכבים יותר, באופן גמיש יותר, בהתאם למצב. היופי של התקשורת מקרבת היא שהיא מאפשרת לנו קודם כל להתחבר לעצמנו- להשיג יותר בהירות במצבי החיים השונים- ואז יהיה לנו קל למצוא את מה שעובד לנו (ואת מה שלא) ואת מה שעובד (או לא עובד) לאחר.  לפעמים מה שיעבוד לנו זה לא לשאוף לחיבור, ולא להשתמש בשפה הזאת.

בקרוב אצא עם קורס חדש שעוזר להעמיק ולהטמיע את התקשורת המקרבת במצבי היומיום, ונוגע בדרכים הפחות יעילות שבהם אנשים משתמשים בשפה הזאת- ומה אפשר לעשות אחרת. המטרה היא לא שתמיד הכול יעבוד- אלא שיהיו לנו כלים להתמודד גם עם מה שלא עובד- קודם כל כלים פנימיים.

אבל את בעצמך לא כזאת נחמדה או מקרבת כל הזמן

ברור! המטרה שלי היא לא להיות "הגי'רפה המושלמת" שתמיד מבינה מכילה ועושה מאמצים לייצר חיבור והבנה כל הזמן. המטרה שלי היא להתפתח כל הזמן כאדם, וכמו שמרשל אמר "להיות גרסה פחות טיפשה של עצמך" בכל רגע נתון. אני מתנסה, לפעמים הולכת 2 צעדים קדימה ואז 3 אחורה, יש מצבים שעוזר לי היישום של התקשורת המקרבת ויש מצבים שאני עוד בתהליך לגביהם. ויש מצבים ששמתי בצד ואחזור אליהם יותר מאוחר. כמו כן- תקשורת המקרבת זה לא אומר שתמיד צריך להיות נחמדים\מבינים\מכילים. להפך- זה אומר שיש מקום לכל קשת הרגשות שלי ופשוט יש לי יותר כלים להתחבר לרגשות\התנהגויות  האלו ולהבין מה עומד מאחוריהם ואיך אני יכולה לתרגם אותם לשפה שתייצר יותר חיבור\הבנה (גם אם זה רק עם עצמי, וגם אם זה ייקח לי זמן). כמו כן אני מצליחה לאבחן את הדפוסים שלי במערכות יחסים הרבה יותר בקלות מפעם, וגם מנעד האפשרויות שלי לפעולה התרחב, אני חווה יותר הקלה עם רגשות לא נעימים.

 

? האם התקשורת המקרבת זה סוג של טיפול רגשי

התקשורת המקרבת איננה טיפול רגשי. היא אמנם פותחה ע"י הפסיכולוג הקליני מרשל רוזנברג, אך היא בפירוש לא דורשת מיומנות או הכשרה טיפולית או פסיכולוגית משום סוג שהוא, ונועדה ליישום ע"י כל אדם. להפך- מרשל הוציא את התקשורת המקרבת מהקליניקה כי טען שאדם שבא לקליניקה בא עם האבחנה שמשהו אצלו "לא בסדר" ודורש "תיקון". מרשל​ למעשה התנגד לאבחונים מכל סוג שהוא- הגישה המקרבת למעשה מתרגמת שפה של אבחונים ושל "בסדר\לא בסדר"\ נכון\לא נכון"\ "טוב\רע"- לשפה של רגשות וצרכים (מה אני מרגישה, ומה חשוב לי). ככה שנכון שזה לא טיפול רגשי ושזה ניתן ליישום ע"י כל אדם, אך זו בהחלט גישה שנותנת מקום וחשיבות לחיבור לרגשות שלנו. אבל בלי לנסות לתקן או לפתור שום דבר- אלא להפך- דווקא כשאנחנו שוהים עם הרגשות והצרכים שלנו בלי לנסות להוציא את עצמנו מהמקום שאנו נמצאים בו, ובלי לנסות לפתור, דווקא אז מתרחשת תנועה רגשית, וקורה הקסם. המיומנות הזאת נקראת הקשבה אמפטית.

 ? האם התקשורת המקרבת זה סוג של ייעוץ, או כוללת ייעוץ

לא. התקשורת המקרבת בסה"כ נותנת עוד אפשרות לחשיבה\הבעה\הקשבה. אין פה "נכון או לא נכון", אין פה "חייב\צריך". יש לנו חופש בכל רגע נתון לבחור באיזה סט כלים להשתמש ומה הכי יישרת את הקשר עם האדם שמולנו (או עם עצמנו). תמיד נוכל להחליט שהתקשורת שאנחנו רגילים אליה משרתת אותנו יותר מהתקשורת המקרבת במצבים מסוימים. ייעוץ ומתן פתרונות שייך יותר לעולמות אחרים. בתקשורת המקרבת- השהייה עם הרגשות והצרכים המופשטים, מאפשרת לכל אדם למצוא תשובות ותובנות בתוך עצמו, ללא צורך בייעוץ חיצוני. 

bottom of page